Myofascial Release

Myofascial release er en meget effektiv ”hånd-på” teknik, der sørger for at holde et tryk på muskel fasciernes begrænsning for at fjerne smerte og genoprette bevægeligheden. Teorien om MF kræver en forståelse for fasciestystemet (eller bindevæv). Fascierne er et specialiseret system af kroppen, der har et udseende magen til et spindelvæv eller en strikket sweater. De ligger uden om muskelfibrene som hinden om appelsinfiletterne.

Fascien er meget kompakt væv, der omgiver og er inde i alle muskler, knogler, nerver og blodkar, så vel som vores indre organer incl hjertet, lunger, hjerne og rygsøjlen. Det mest interessante ved fasciesystemet er, at det ikke kun er et system af separate hinder. Det er faktisk en struktur, der eksisterer fra hoved til fod uden afbrydelse. På den måde kan du begynde at se, at hver del af hele kroppen er forbundet til en anden del af fascier, ligesom masker i en sweater.
Fascien spiller også en vigtig rolle som støtte for vores krop, da den omgiver og hæfter på alle strukturer. Disse strukturer ville ikke være i stand til at sørge for stabilitet uden det konstante træk af fasciesystemet. Faktisk kan vores knogler sammenlignes med teltstænger, som ikke kan støtte strukturen uden den konstante støtte af de ledende tråde (eller fascier) for at holde en tilstrækkelig spænding for at holde teltet (eller kroppen) oprejst med ordentlig balance/ligevægt.
Når ens helbred er i orden, er fascierne afslappede og bølgede i formen. Den har evnen til at strække og bevæge sig uden begrænsninger. Når vi oplever et psykisk trauma, får et ar eller en betændelse, vil fascien miste sin smidighed. Den bliver stram, spændt og en kilde til spændinger i resten af kroppen. Trauma, som f.eks. fald, piskesmæld, operation eller bare almindelig dårlig holdning i lang tid og forskellige stress skader har en sammenhængende effekt. Forandringerne i fasciesystemet har indflydelse på velvære og vores krops funktion. Fascien kan udøve et usædvanlig stort tryk, der kan udløse smerter eller begrænsninger i bevægeligheden. De påvirker vores fleksibilitet og stabilitet og er en afgørende faktor i vores evne til at udholde stress og anstrengelser.